Leerlingen planten de 600 bomen en struiken van het Tiny Forest

Leerlingen van De Bolster hebben donderdag 14 maart onder begeleiding van IVN Natuureducatie een Tiny Forest aangeplant op terrein De Beele in Voorst. Het minibos wordt een prettige ontmoetingsplek en verbetert het klimaat en de biodiversiteit. Daarnaast komt er een buitenlokaal waar de leerlingen straks les krijgen over de Nederlandse natuur.

Aan de slag

Op deze mooie, zonnige dag gaan zo’n 40 leerlingen en 30 docenten enthousiast aan de slag met het planten van bomen en struiken. De leerlingen zijn enthousiast, werken fijn samen en bieden elkaar hulp. Er word hard gewerkt, want rond 14.00 uur zijn al zo’n 600 bomen en struiken geplant. ‘Dit wordt mijn nieuwe favoriete plekje’, aldus één van de leerlingen.

Ontwerpsessie

De Bolster meldde zich begin 2023 als initiatiefnemer voor dit Tiny Forest, na een oproep van IVN Natuureducatie. In een ontwerpsessie hebben de leerlingen actief bijgedragen aan de plannen voor dit bijzondere bosje. De leerlingen hebben onder andere bedacht dat er geen hek, maar takkenrillen rondom het Tiny Forest geplaatst worden. Deze takkenrillen gaan de leerlingen zelf maken. Bij het Tiny Forest zal ook een buitenlokaal komen, een inspirerende plek waar de leerlingen kunnen zitten, leren en genieten van de natuur.

Burgemeester helpt ook mee op de plantdag

Burgemeester Jan Willem Wiggers sloot zich vandaag aan bij de leerlingen om hen te ondersteunen bij het planten van bomen. Hij deelde zijn enthousiasme: ‘Ik ben heel blij met dit nieuwe bosje. Het bosje is goed voor de biodiversiteit en de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente, maar het gaat hier vooral om de verbinding en het samenkomen van leerlingen en initiatiefnemers. Het is fantastisch dat de leerlingen door het aanplanten van dit bos merken dat wat zij doen in het leven betekenis heeft, als ze het bosje straks zien groeien!’


Tiny Forest: minibos ter grootte van een tennisbaan

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan.De Bolster krijgt het Tiny Forest cadeau van natuurliefhebbers Mirjam en Fred Hakvoort. ‘We moeten de natuur weer veel meer gaan waarderen. Door samenwerking met De Bolster investeren we in de volgende generatie. Hier kunnen de leerlingen straks ontspannen, hun geheimen achterlaten en bewust worden van het belang en de schoonheid van de natuur’, aldus Fred Hakvoort.
Voor dit Tiny Forest is voor een locatie direct aan het Klompenpad gekozen, waar veel gewandeld wordt. Wandelaars kunnen zo ook genieten van een pauze in het Tiny Forest. Deze plantdag werd georganiseerd door IVN Gelderland i.s.m. Hoveniersbedrijf BKC, gemeente Voorst en Pluryn. IVN Natuureducatie werkt aan een wereld waarin contact tussen mens en natuur vanzelfsprekend is. Een Tiny Forest is bij uitstek geschikt om mens en natuur te verbinden.

Er komt een vervolg

IVN biedt ondersteuning, een lespakket en training voor onze docenten aan. Er komt een vervolg over hoe het bos te onderhouden. Het onderhoud wordt de komende jaren uitgevoerd door de leerlingen die stagelopen bij de Groendienst van de Beele en worden begeleidt door Gerhard Hulleman, instructeur groen bij de Bolster. En rondom het Tiny Forest worden biologie- en natuurlessen voor de leerlingen georganiseerd. Basisscholen uit de buurt kunnen ook gebruik maken van het Tiny Forest.

Bron: Leerlingen de Bolster planten Tiny Forest op terrein de Beele in Voorst - Gelderland (ivn.nl)