Leerlingen gaan Tiny Forest in Voorst realiseren

Wie vandaag een wandeling maakt op het Kerkenpad bij Voorst ziet een bordje staan bij de uitgekozen plek voor het nieuwe Tiny Forest. De Bolster melde zich begin dit jaar bij IVN Natuureducatie als initiatiefnemer voor het Tiny Forest. Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan, waar leerlingen en buurtbewoners de natuur kunnen ontdekken. Op woensdag 29 november planten leerlingen van De Bolster en jongeren van De Beele (Pluryn) het Tiny Forest aan.

Leerlingen realiseren het Tiny Forest

“Met onze jongeren gaan we het Tiny Forest ontwerpen, aanleggen en onderhouden zodat het een plek voor en door hen wordt. Wij hopen dat jongeren zullen ervaren dat de natuur een plek biedt voor rust en ontspanning” vertelt Jeroen Vonk, initiatiefnemer van De Bolster Voorst. De beoogde locatie ligt direct naast het Kerkenpad waar veel gewandeld wordt. Jeroen: “Dat is bewust gekozen om wandelaars welkom te heten om even pauze te houden in het Tiny Forest en te genieten van het prachtige uitzicht. “

Buitenlokaal voor natuureducatie en ontspanning

Bij het Tiny Forest komt een buitenlokaal; een plek waar je kunt zitten, leren en genieten. “Hoe dat er exact uit komt te zien, gaan we samen met onze jongeren bedenken tijdens de ontwerpsessie”. De Bolster krijgt het Tiny Forest cadeau van natuurliefhebbers Mirjam en Fred Hakvoort. “We moeten de natuur weer veel meer gaan waarderen. Door samenwerking met De Bolster investeren we in de volgende generatie”, aldus Fred Hakvoort.

Binnen een paar jaar ontstaat een inheems bos

De aanplant van het Tiny Forest is gepland in het najaar zodat alle jonge boompjes goed kunnen aanslaan. Door de speciale plantmethode ontstaat binnen 2-3 jaar een dichtbegroeid inheems bosje met wel 30 verschillende plantensoorten. “Dat gaat heel veel insecten, vogels, bodemdiertjes en kleine zoogdieren aantrekken; ideale omstandigheden voor natuurlessen” aldus Hakvoort. Het minibos draagt bovendien bij aan verkoeling op warme dagen en waterberging bij zware regenval.